Επιστημονικά Θέματα, Τεχνολογικά Νέα, Μουσική, Τραγούδια, Προγραμματισμός, Φωτογραφίες, Βίντεο, Καλλιτεχνικά θέματα, Τρόπος Ζωής, Θέματα θρησκείας, Συμβουλές και άλλα πολλά από το www.iliasblog.gr  

07-06-2019. Εσωτερικός σκληρός δίσκος - Εγκατάσταση και Παραμετροποίηση


     Εσωτερικός σκληρός δίσκος: Η ανάγκη ενός μέσου χρήστη για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο συνεχώς αυξάνεται. Είτε μιλάμε για προσωπικά δεδομένα (κείμενα , φωτογραφίες κ.τ.λ.) είτε για αρχεία που κατεβαίνουν από το Internet ( ταινίες, τραγούδια κ.τ.λ.) είτε ακόμα και τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ή τα παιχνίδια που παίζει.
Αφού λοιπόν επιλέξουμε ποιος σκληρός δίσκος εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και έχουμε προχωρήσει στην αγορά του, αρχικά θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του υπολογιστή μας.

     Στην περίπτωση που μιλάμε για σταθερό υπολογιστή αρκεί να τοποθετήσουμε τον σκληρό δίσκο μέσα στο κουτί του υπολογιστή μας. Τα καινούργια κουτιά έχουν πλέον ειδικά διαμορφωμένους χώρους που δέχονται έξτρα δίσκους και μερικές βίδες είναι αρκετές για να γίνει η σωστή τοποθέτηση.


     Σε περίπτωση που δεν ταιριάζει ο δίσκος στο κουτί, θα χρειαστούμε κάποιο επιπλέον υλικό (bracket) οπού θα μας βοηθήσει να μπει σωστά ο δίσκος.


     Η συνδεσμολογία είναι απλή. Ένα καλώδιο sata το οποίο είναι υπεύθυνο για την μεταφορά δεδομένων και ένα καλώδιο για το ρεύμα. Το καλώδιο sata ενώνει την μια άκρη στον σκληρό δίσκο και την άλλη στην μητρική πλακέτα. Το καλώδιο ρεύματος το παίρνουμε από το τροφοδοτικό.


     Αν θέλουμε να βάλουμε σκληρό δίσκο σε laptop, τότε η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική.
Σε περίπτωση που το laptop μας δεν έχει έξτρα χώρο για δεύτερο δίσκο τότε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το οπτικό μέσο (CD-DVD) του laptop με μια ειδική θήκη που ενσωματώνει πάνω της τον δίσκο.


     Το πρώτο πράγμα που κάνουμε αφού έχει γίνει η σωστή εγκατάσταση του δίσκου στο μηχάνημά μας είναι να ελέγξουμε στο bios αν ο δίσκος «φαίνεται».

Στη συνέχεια, αφού έχουμε μπει στα windows πηγαίνουμε στο disk management (δεξί κλικ στο Ο υπολογιστής μου -> Διαχείριση -> Διαχείριση Δίσκων) όπου μπορούμε πλέον να δούμε τον καινούργιο μας δίσκο.