Επιστημονικά Θέματα, Τεχνολογικά Νέα, Μουσική, Τραγούδια, Προγραμματισμός, Φωτογραφίες, Βίντεο, Καλλιτεχνικά θέματα, Τρόπος Ζωής, Θέματα θρησκείας, Συμβουλές και άλλα πολλά από το www.iliasblog.gr  

Δομή Επιλογής

ΑΣΚΗΣΕΙΣ


ΑΣΚΗΣΗ 1
Υπολογίστε την τιμή καθεμιάς από τις παρακάτω απλές συνθήκες:
  1. 5 != 3
  2. 12 == 12
  3. 5 >= 5.0
  4. 25 <= 18
  5. "5" == 5
  6. "python" != 'python'
  7. "python" == "Python"
  8. "eric" > "alex"
  9. "python" <= "python"
  10. "5" == str(5)
ΑΣΚΗΣΗ 2
Υπολογίστε την τιμή καθεμιάς από τις παρακάτω σύνθετες συνθήκες:
  1. 15 != 3 and 13 <= 20
  2. 12 != 12 or 4 == 5
  3. 3 == 10//3 and 25 == 5**2
  4. "x" > "c" or "c" < "a"
  5. not(5 < 2) and not("a" == "A")
ΑΣΚΗΣΗ 3
Να γραφεί πρόγραμμα που δέχεται των αριθμό των κατοικίδιων που έχετε. Ακολούθως, εμφανίζει το μήνυμα "Ok, this is a reasonable number of pets" αν ο αριθμός αυτός είναι έως και 3. Διαφορετικά, το πρόγραμμα εμφανίζει το μήνυμα "Wow! We have a lot of pets here!".

ΑΣΚΗΣΗ 4
Να γραφεί πρόγραμμα που δέχεται τον αριθμό των ημερών που σχεδιάζετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Βάσει του αριθμού αυτού, το πρόγραμμα εμφανίζει ένα από τα επόμενα μηνύματα στην οθόνη:
  • 0                Oops! No holidays this year!
  • 1-5            Ok! Few is better than nothing!
  • 6-10          Not Bad! Reasonable number of days
  • 11- άνω    Wow! You are really lucky! 

ΑΣΚΗΣΗ 5
Να γραφεί πρόγραμμα που εμφανίζει πώς αισθάνεται ο χρήστης σε μία δεδομένη στιγμή. Το
πρόγραμμα, κάθε φορά που εκτελείται, θα εμφανίζει τυχαία ένα από τα 10 επόμενα συναισθήματα με
κεφαλαία γράμματα στην οθόνη. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα μπορεί να εμφανίζει το μήνυμα:
″Now, you fill BORED″.
Τα εναλλακτικά αισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: 1) angry, 2) scared, 3) sad, 4) happy, 5)
confident, 6) anxious, 7) calm, 8) in love, 9) jealous, 10) bored.

ΑΣΚΗΣΗ 6
Να γραφεί πρόγραμμα που δέχεται 3 ακέραιους αριθμούς και υπολογίζει και εμφανίζει στην οθόνη α) το μέσο όρο τους, β) τον μέγιστο αριθμό και γ) τον ελάχιστο αριθμό. 

ΑΣΚΗΣΗ 7 
Να συμπληρωθούν τα κενά των παρακάτω προτάσεων με τους όρους που λείπουν: 
1) Η ___________ είναι μια λογική πρόταση που συγκρίνει δύο τιμές (αριθμούς ή strings) και επιστρέφει την τιμή True ή την τιμή False.
2) Με την εντολή __________, μπορούμε να αποφασίσουμε για το αν θα εκτελέσουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα εντολών μέσα σε ένα πρόγραμμα ή απλά θα το αποφύγουμε.
3) Οι συνθήκες χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να συγκρίνουμε δύο τιμές. Για την σύγκριση δύο τιμών χρησιμοποιούμε ___________ τελεστές.
4) Μπορούμε να συγκρίνουμε strings με __________ σειρά. Για παράδειγμα, η συνθήκη "red" > "green" είναι True γιατί η τιμή "red" είναι αλφαβητικά μεγαλύτερη από την τιμή "green".
5) Για να δημιουργήσουμε μια πρόταση if, γράφουμε if, ακολουθούμενο από μία συνθήκη, μια ___________, και τέλος ένα block εντολών που περιέχει μία ή περισσότερες εντολές.
6) Το __________ είναι μία ή περισσότερες συνεχόμενες γραμμές που χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό κενών χαρακτήρων ως εσοχή και αποτελούν ένα ενιαίο τμήμα κώδικα.
7) Η Python απαιτεί να γράφουμε τον ίδιο αριθμό _________ χαρακτήρων σε κάθε γραμμή ενός block.
8) Όταν συνδέουμε απλές συνθήκες μεταξύ τους χρησιμοποιώντας __________ τελεστές, μπορούμε να φτιάχνουμε σύνθετες συνθήκες.
9) Ο λογικός τελεστής __________ συνδέει δύο απλές συνθήκες και επιστρέφει τιμή True όταν και οι δύο συνθήκες είναι True, διαφορετικά επιστρέφει False.
10) Στην Python μπορούμε να εισάγουμε μια άδεια τιμή γνωστή ως ________ σε μία μεταβλητή με τον ίδιο τρόπο που εκχωρούμε έναν αριθμό ή ένα string. Η τιμή αυτή υποδηλώσει την απουσία τιμής.

Μακρής Ηλίας Π.Ε. Πληροφορικής