Επιστημονικά Θέματα, Τεχνολογικά Νέα, Μουσική, Τραγούδια, Προγραμματισμός, Φωτογραφίες, Βίντεο, Καλλιτεχνικά θέματα, Τρόπος Ζωής, Θέματα θρησκείας, Συμβουλές και άλλα πολλά από το www.iliasblog.gr  

Εισαγωγή στη γλώσσα Python

ΑΣΚΗΣΕΙΣ


ΑΣΚΗΣΗ 1
Δημιουργήστε μια εντολή μέσα στο φλοιό της Python (Python Shell) που θα περιέχει συντακτικά λάθη. Η εντολή θα προσπαθεί να εμφανίσει το αγαπημένο σας παγωτό στην οθόνη. Ακολούθως, ξαναγράψτε την προηγούμενη εντολή διορθωμένη και εκτελέστε την.

ΑΣΚΗΣΗ 2
Ποιες από τις παρακάτω εντολές της Python είναι συντακτικά ορθές;
1. Print(Hello)
2. print("Hello")
3. PRINT("Hello")
4. Print("Hello")
5. print("Hello class')

ΑΣΚΗΣΗ 3
Με χρήση του Text Editor, να γραφεί πρόγραμμα που θα εμφανίζει το όνομα και την σχολική σας ιδιότητα (π.χ. "Middle School Student, Grade 9") και μετά περιμένει το χρήστη να πατήσει το Enter πριν τερματίσει. Ακολούθως, εκτελέστε το πρόγραμμα πατώντας διπλό κλικ στο αντίστοιχο αρχείο.

ΑΣΚΗΣΗ 4
Με χρήση του Text Editor, να γραφεί πρόγραμμα που θα εμφανίζει το αγαπημένο σας γνωμικό (quote). Το πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρει τον άνθρωπο που το είπε στην επόμενη γραμμή π.χ. «Education is not preparation for life; Education is life itself» John Dewey

ΑΣΚΗΣΗ 5
Να συμπληρωθούν τα κενά των παρακάτω προτάσεων με τους κατάλληλους όρους:
1) Ο διαδραστικός διερμηνευτής (interactive interpreter) της Python, γνωστός ως _________, μπορεί να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον γραμμής εντολών όπως το UNIX ή το DOS.
2) Το γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε για να προγραμματίσουμε στη γλώσσα Python ονομάζεται _________.
3) Οι τρεις χαρακτήρες >>> είναι γνωστοί ως ________.
4) Μια _________ είναι σαν ένα μικρό πρόγραμμα που εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Για να την καλέσουμε, γράφουμε το όνομα της ακολουθούμενο από ένα ζεύγος παρενθέσεων.
5) Τα _________ είναι γραμμές του προγράμματος που επεξηγούν τμήματα του κώδικα σε άλλους προγραμματιστές και ο interpreter δεν τα αντιλαμβάνεται ως εκτελέσιμες εντολές.
6) Το προγραμματιστικό περιβάλλον IDLE παρέχει δύο τρόπους εργασίας: τον _________ (interactive mode) και τον συντάκτη (script mode, Text Editor).
7) Οι τιμές που περνάμε προς επεξεργασία μέσα σε μία συνάρτηση ονομάζονται ___________.
8) Κάθε γραμμή κώδικα που γράφουμε ονομάζεται __________ που η Python την αντιλαμβάνεται ως ολοκληρωμένη εντολή.
9) Η γλώσσα Python είναι __________ και κατά σύμβαση, τα ονόματα των συναρτήσεων γράφονται με πεζούς χαρακτήρες.
10) Όλα τα προγράμματα της Python πρέπει να αποθηκεύονται ως αρχεία με επέκταση __________ προκειμένου να αναγνωρίζονται από διάφορα περιβάλλοντα, όπως το IDLE.

Μακρής Ηλίας Π.Ε. Πληροφορικής